Mayıs: Akıl sağlığı koruma ayı

16-05-2021 11:49
Mayıs: Akıl sağlığı koruma ayı

Mayıs: Akıl sağlığı koruma ayı

 

Merhaba sevgili Magentacılar. Mayıs ayı dünya akıl sağlığı farkındalığı ayı. Bu sebepten bu günkü yazımızda biraz akıl sağlığımızın durumunu kontrol edelim, yolunda gitmeyen bir şey varsa bunu fark edip önlemimizi erkenden alalım konusunu ele alacağız. Zira müdahale etmediğimiz her türlü zihinsel ve ruhsal sıkıntımız, vücudumuza da tezahür edip fiziksel sağlığımızı da bozacaktır.

 

1 yıldır içinde bulunduğumuz pandemi süreci hepimize çeşit çeşit mental yükler ile beraber geldi. Sosyal hayatlarımızdan uzaklaşmak, panik ve korku, ekonomik değişimler hızlıca üzerimize çöktü. Bu süreç içinde ne kadar çok şeye ne çabuk uyum sağlamak zorunda kaldık. İnsanoğlu her türlü hayat şartına kolayca adapte olabiliyor. Peki biz fiziken pandemi tedbirlerimizi alarak bu sürece uyum sağlarken, akıl sağlığımız da bütün bu değişimlere ayak uydurabildi mi?

 

Çoğumuz depresif hissediyoruz. Ne zaman biteceğini öngöremediğimiz bu sürecin belirsizliği bir yana, hayatımıza nerede ne zamanlar bulunabileceğimiz konusunda izinlerin-yasakların gelmesi, sevdiklerimizle fiziksel temasımızın kısıtlanması, sosyal etkinliklerimizin neredeyse sıfıra inmesi farkında olmasak bile bizi çok yıprattı. Hem kendimiz hem sevdiklerimiz için bu sürecin daha kolay atlatılması adına, gelin kendimize mini bir check-up yapalım:

 

1-Bugün nasıl hissediyorsun? Fiziksel ve ruhsal olarak?

 

2-Şu an kafanı çoğunlukla ne meşgul ediyor?

 

3-Düzgün besleniyor, yeterince su içiyor musun?

 

4- Uykuların nasıl?

 

5-Fiziksel aktiviten ne durumda?

 

6-Bugün kendini iyi hissetmek için ne yaptın?

 

7- Bugün kendine iyi gelecek ne yapabilirsin?

 

8-Önümüzdeki günlerde dörtgözle beklediğin ne var?

 

9-Bu hafta ayrı olsan dahi beraber yapabileceğimiz nedir?

 

10- Neye şükrediyorsun?

 

Bu soruları kendimize sorup, halimiz nedir, bazı şeylere uzaklaşmaya veya yakınlaşmaya ihtiyacımız var mı, içinden çıkamadığımız durumlar için bir yardım eline ihtiyacımız var mı kontrol edelim.

 

Unutmayın ki akıl-ruh sağlığımız dışarıdan göründüğümüz gibi olmayabilir çoğu zaman. Sürekli güçlü ve neşeli görünmek zorunda değiliz. Bazen kendimize şarj olmak için izin vermemiz gerekir. Bu izni kendimize verirken, böyle hissettiğimiz için suçluluk duymamalıyız. Eğer ilk elden kendimizle ilgilenmezsek, sevdiklerimize de destek olmak için yanlarında olamayız.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.