Motive Olmak

21-02-2021 20:42
Motive Olmak

Merhaba,

Bugün elektronik aletlerimizin korkulu rüyası, birçok şeyi yapmaya başlayamamamızın bahanesi, 3 ayda bir gelen mübarek Merkür retrosu bitiyor. Hazır 4 cemreden ilki de düşmüş, doğanın uyanışı başlamışken (gerçi bu sene hiç kış olmamış gibi ama neyse) biraz motivasyon ile ilgili yazalım istedik.

Motivasyon instagram sayfamızda sık sık bahsettiğimiz bir olgu. Konu her ne olursa olsun, özellikle 1 senedir dünyanın hali ile ilgili belirsizliklerden ötürü eksikliğini çokça hissettik. Spor yapmak için motivasyon bulmak hepimiz için çok daha zor hale geldi. İster pole ister başka bir sporla ilgileniyor olun, spor salonlarının kapalı olması, bir süre park ve sahillerin kapatılması, evde karantina bizi çok sınırladı ve miskinliğimiz de arttı. Nereden başlayacağımızı dahi düşünemez olduk.

Bu alanda uzman olmadığımızı biliyoruz, sosyal medyada görünen "wellbeing” hesapları gibi EVET! YAPABİLİRSİN! BAHANE YOK! Gibi büyük büyük iteleme lafları etmek de tarzımız değil. Sadece anlamamız gereken çok küçük ama etkili noktalar var. Bunları senelerdir kendimizi motive etmeye çalışırken edindiğimiz tecrübeler sayesinde öğrendik ve spor konusundan yola çıkarak bunları paylaşmak istiyoruz:

1- Bunu istiyor muyuz? Gerçekten?

Bir şeye motive olmanın ilk şartı bizce onu istiyor olmak. Yani gerçekten, istiyor musun? İnsanın Dürüstçe bu soruya yanıt vermesi gerekiyor. Konumuz sporsa mesela, evet, ben artık sporu hayatımın bir parçası haline getirmek ve bir plana-programa sadık kalmak istiyorum diyebiliyor musun? Bunu ne için istiyorsun? Beden sağlığını korumak için mi? Belli bir şekle girmek istediğin için mi? Daha güçlü olmak için mi veya daha huzurlu olmak için mi? Oturup nedenlerimizi belirlersek, motivasyonumuzu bulmamız çok daha kolay olur. Bunları bir köşeye hatırlatıcı olarak yazmanızı tavsiye ederiz.

2- Nereye ?

Nereye varmak istemektesin? Burada hedef olarak gerçekçi ve kendini hayal kırıklığına uğratmayacağın, küçük ve sık aralıklı şeyler belirlemek daha faydalı oluyor bizce. Mesela: 1 ayda front split yapmak sizin için çok gerçekçi olmayabilir. Bunun yerine, 1 ay boyunca haftanın 3 günü stretching çalışmak gibi bir hedef koymak başlangıç için hem çok daha ulaşılabilir, hem de ulaştığınızda kendinizi iyi hissedip yeni hedefler koyma konusunda sizi daha motive eder. Eğer ana hedefiniz front splitse, doğru stretchingi düzenli yaptığınız taktirde sonunda bu hedefinize ulaşmak için kendi bedeninizi tanıyarak bir sonraki hedeflerinizi belirleyebilir, gelişiminizi gözlemleyerek bu hedefinize yaklaşabilirsiniz. Yoldan ve gelişiminizden keyif almaya odaklanın.

3- Motivasyon bir kastır.

Ve kaslar çalıştırdıkça güçlenir. Her gün motive hissedemeyeceğiniz gerçeğini önce kabul etmeniz lazım. Ve bunun için bir eylem planı geliştirmek faydalı olabilir. Çünkü hedefe giden yolda eğer 2-3 kere savsaklarsanız, motivasyonunuz iyice düşebilir ve tekrar kendinizi motive etmeniz zorlaşacaktır. Örneğin; haftada 3 gün stretching yapmak hedefini koydunuz kendinize, fakat o hafta şu veya bu nedenle motive hissetmiyorsunuz. Bu gibi durumlarda stretching yerine yapabileceğiniz alternatif ve size keyif verecek bir şey belirleyin. Mesela dans etmek, kısa süreli bir vinyasa yoga yapmak, hafif bir yürüyüş size hem iyi gelir hem de kendinizi hedefinizden şaşmadığınıza ikna eder. Böylece kendinize, "olsun, en azından bunu yaptım” diyerek motivasyon kasınızı çalışır durumda tutabilirsiniz.

4- Zorunda mıyız?

Bazen sadece istemeyiz. Herhangi bir nedeni olmak zorunda değil. Alternatif olarak da bir şey yapmak istemiyorsanız, kendinizi dövmeyin. İradenizle savaşa girmeyin ve başarınızı bununla ölçmeyin. Her gün hayatınız yeniden başlıyor ve sizin de her gün yeniden başlama şansınız var. Kendinizi 3 günde bir stretching yapacaksınız diye şartladıysanız 4. Gün yeniden başlayabilirsiniz. Veya 5,6,7…18! Dönüp isteklerinizin nedenlerine bakın, kendinizi tekrar motive etmeyi deneyin. Belki artık front split sizin için çok da önemli değildir? Sonuçta hayat düz bir çizgi değil, değil mi?

Bu küçük noktaları spor yerine başka şeylere uyarlayarak da çalıştırabilirsiniz. Bizce her küçük hareket, hareketsizlikten iyidir. Kendinizi hareketsizlik ve motivasyonsuzluk çemberinde kapana kısılmış hissediyorsanız veya bahanelerinize gömülüyorsanız size yapabileceğiniz çok kolay bir anında iyi hissetme yöntemi söyleyelim. Gözlerinizi kapayın ve oradaymışsınız gibi varsayın. O front spliti açmışsınız ve kombonuza ekliyorsunuz, öğrenmek istediğiniz o dili konuşuyorsunuz veya hedefiniz her ne ise gerçekleşmiş. Ama şöyleydi böyleydi demeden, sadece hayalini kurun. O anda nasıl hissettiğinize odaklanın. Eğer gerçekten istiyorsanız, yapacaksınız. Bundan emin olabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.