Pole’da baş dönmesi ve mide bulantısıyla nasıl baş edilir?

23-05-2021 16:35
Pole’da baş dönmesi ve mide bulantısıyla nasıl baş edilir?

Pole’da baş dönmesi ve mide bulantısıyla nasıl baş edilir?

Spin pole yaparken sersem gibi mi oluyorsunuz? Merak etmeyin, herkesin başına geliyor. Bugün size fıldır fıldır dönerken baş dönmesi ve buna bağlı mide kalkması ile nasıl mücadele edilir bundan bahsedeceğiz.

Spin pole göründüğü kadar kolay değildir.

Çoğunlukla static pole’un daha zor olduğu düşünülür. Tabi elleri sabit bir pole’da kaydırarak döndürmek kolay değil. Fakat spin pole’un da kendine göre başka zorlukları var. Statik pole’da yapacağınız aynı hareketi spin pole’da yapmak çoğunlukla daha fazla güç ve kontrol gerektiriyor. Yani aslında direğin kendi kendine dönüyor olması çoğunlukla bir avantaj değil.

Başlangıç seviyesinde öğrenciler basit spinleri öğrenirken bu kadar basit hareketlerin nasıl da şık göründüğüne inanamazlar. Fakat seviye ilerledikçe hareketleri öncelikle static pole’da denemek daha kolaydır. Böylelikle spin pole’da maruz kalacakları merkezkaç kuvvetine ve savrulmaya maruz kalmadan hareketi kontrol etmeyi öğrenebilirler. Hareketi kontrol etmek için gereken güç zamanla gelişecektir.

Spin pole’a alışırken kontrolü kaybetmeyecek hızda dönmeyi öğrenmek de bir mesele. Çoğumuz hele de başaşağı pozisyonlarda baş dönmesi yaşıyoruz.

Bu sizin de yaşadığınız problemlerden biriyse, bunun kaynağına ve neler yapabileceğinize şöyle bir bakalım:

Neden başımız döner?

Baş dönmemizi nasıl geçiririz konusuna gelmeden önce başımız neden döner, bunun kaynağına bir bakalım

Bazı kişilerin diğerlerinden daha fazla başı döner. Hızlıca oturduğu yerden kalktığında bile. Yani eğer spin pole da baş dönmesi konusunda çok zorlanıyorsanız üzülmeyin. Şimdiye kadar iyi bile gelmişsinizdir.

Vücudumuz, iç kulağımızdaki vestibüler sistemi hareket halinde, hareketsiz, dik veya yatar durumda olup olmadığını anlamak için kullanır. Endolenf adı verilen bir sıvı ve diğer kıl benzeri sinir hücreleri içeren üç yarım daire şeklindeki kanal, hareket halinde olduğumuzu algılar.

Başınız hareket ettiğinde, endolenf sıvısı bu duyusal sinir hücrelerini beyninize sinyaller göndermeleri için uyarır, bu şekilde hangi yöne hareket ettiğinizi bilirsiniz. Yani spin pole ‘da ne kadar pratik yaparsanız bu dönme hissine o kadar alışırsınız. Bunun nedeni, dönmeye başladığınızda ve beyin hareket ettiğiniz sinyalini aldığında, endolenf sıvısının siz döndükçe aynı hızda hareket etmeye başlamasıdır, bu da artık o sinir hücrelerini uyarmadığı anlamına gelir.

Dönmeyi bıraktığınızda yine başınız dönebilir, çünkü durduğunuzda endolenf hareket etmeye devam eder ve bu da tüy benzeri hücreleri diğer yönde uyarır.Beyne giden bu sinyal, aslında durduğunuzda hala dönmekte olduğunuzu gösterir, bu da başınızın dönmesine neden olur.

Gelin öncelikle, direkten indiğinizde o baş dönmesi hissini nasıl kontrol edeceğimize bir göz atalım.

Spin pole’dan indiğimizde baş dönmemizi nasıl durdururuz?

Baş dönmenizi spin direkten indiğinizde geçirmenizin oldukça kolay bir yolu var. O da diğer yöne dönmek! (böylece kötü tarafınızı da çalıştırmış olursunuz!!)

Deneyin bakalım sizin için de işe yarayacak mı.

Peki ya direkten inmeden, kombonuzun ortasında başınız dönüyorsa ne yapmalısınız? Bakalım:

 

#1) Başlamadan önce iki yöne doğru dönün

Her yerimizi ısıttığımız gibi iç kulak sıvımızı da ısıtıp, kombomuza başlamadan önce bir tur saga bir tur  da sola dönerek baş dönmemizi azaltabiliriz. Bedeninizin, baş aşağı durmadan önce dönmeye alışmasına izin verin.

Eğer bir combo oluşturuyorsanız arada ters yöne dönecek şekilde hareketler ekleyin. Çok uzun süre aynı yöne dönmemek başdönmenizi azaltacaktır.

#2) Dönüşünüzü kontrol edin

pole’dan inmeden başınız inanılmaz dönüyorsa bunun sebebi kontrolsüzce super hızlı dönüyor olmanız olabilir. Dönüş hızınızı kontrol etmeyi öğrenmek, nasıl yavaşlayacağınızı ve hızlanacağınızı öğrenmeyi zaman içinde pratik ederek olur. Statik'ten spin pole a geçerken en başta çok fazla hız alıyor olabilirsiniz. Ama aslında spin pole’da çoğunlukla çok fazla hız almanıza gerek yoktur. Yavaşça kendinizi iterek kontrollü bir dönüş sağlayabilirsiniz. Hafifçe dönmeye başladığınızda bedeninizi kullanarak pole’un dönüşünü hızlandırıp yavaşlatabilirsiniz.

Bedeninizi pole’a ne kadar yaklaştırırsanız pole o kadar hızlanır. Uzuvlarınızı pole’dan dışarı uzattığınızda da dönüşünüz yavaşlayacaktır.

Bu bir süreç. Eğer kombonuzda çok fazla "kapalı” hareketi arka arkaya getirirseniz başınız dönecektir. Ama spin pole’u ilk defa denemeye başladığımızda da bir türlü yeterince dönemiyoruzdur. Uzantılı hareketleri ardarda yapıyorsanız, örneğin butterfly, superman, jade split vb. , kendinizi bir anda dururken bulur ve combonuzda hareketi iyi gösterememiş olursunuz.

Spin pole’a alıştığınızda hatırlamanız önemli olan bir başka şey de zaman vermek. Hareketlerinizi değiştirmeden önce  en az bir tur dönecek kadar zaman verin.

 

#3) Kendinize zaman verin

Bu pek de duymak istediğiniz bir çözüm değil biliyoruz. Hızlı bir çözüm yolu olmasa da kendinize baş dönmesini atlatmanız için zaman vermek ve spin pole’da antrenman yapmaya devam etmek iyi olacaktır. Zamanla alışacaksınız ve başınız daha az dönecek. Başınızı az döndürecek hareketler ve combolarla başayıp alıştıkça eklemeler yapabilirsiniz. Dönüşleriniz arasına combolarınızda sabit hareketler ve hatta floorwork ekleyerek iç kulak sıvılarınızı biraz dinlendirebilirsiniz.

Spin pole’da mide bulantımı nasıl geçiririm.

Spin pole’da baş dönmenizi nasıl durduracağınızı öğrendiğinize göre. Şimdi de "pole tutması” ile nasıl baş ederiz buna bakalım. Bu bağlantılı olsa da baş dönmesinden apayrı bir problem.

Neden pole "tutar”?

"Tutma” beyninize giden iç kulak ve gözlerinizin algıladığı sinyallerin karmaşasından meydana gelir. Aynı şey arabada da yaşanır. Gözleriniz hareket görmeyip iç kulağınız hareket algıladığında, bu "tutma” yani harekete bağlı mide bulantısına sebep olur. Peki bunu önlemek için neler yapabiliriz?

 

#1) Merkezlenme

Pole’da hızlıca dönerken gözlerinizi bir nooktaya sabitlemeniz imkansıza yakındır. İç kulağınızdaki hareket halinde sinyallerine ters olarak gözlerinizi sabitlemeniz mide bulantınızı daha kötü yapacaktır. O yüzden hareketin içinde merkezlenip gözlerinizi bir yere odaklamamaya çalışmanız en iyisi olacaktır.

#2) Acupressure

İlk yöntem işinize yaramadıysa bir de accupressure’u denemek isteyebilirsiniz. Accupressure, akupunktur gibi bir terapi yöntemidir. Ancak iğnelerle değil belirli tetik noktalarına baskı uygulanmasıyla yapılır. Etkili olması için doğru noktalara uygulanması gerekir ki, bu sebeple kendinize öğretmek yerine bir uzmandan destek almanız daha doğru olacaktır. Sonrasında dönüşlerin önce ve sonrasında bu noktalara kendiniz basınç uygulayarak bulantınızı kontrol altına alabilirsiniz.

#3) Zencefil ve nane

Çok klişe olabilir ama zencefil ve nane mide bulantısına çok iyi gelir. Mideyi rahatlatır. Kanıtlanmış bir yöntem olmamasına rağmen pole antrenmanınızdan önce nan eve zencefil çayı tüketmeyi deneyebilirsiniz.

Umarız biraz da olsun sevmeyenleri spin pole ile barıştırmaya yardımcı bir yazı olmuştur. Eğer bahsettiklerimizden başka bir çözüm bulduysan bunu bizimle paylaş!

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.